mpo.cz (MPO)
Evropská unie  |  25.01.2023 12:04:29

Nový nástroj pomůže k posílení konkurenceschopnosti Evropy


Posilování vnitřního trhu a zvýšení konkurenceschopnosti bylo jednou z priorit našeho ministerstva v průběhu českého předsednictví. Jednotný trh a sociálně tržní hospodářství představují největší přednosti, na nichž může Evropa při svém úsilí o dosažení hospodářského růstu stavět,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. EHSV proto vyzývá evropské instituce k provádění testu konkurenceschopnosti v rámci legislativního procesu na evropské úrovni, a to za účelem podpory podnikání, vytváření pracovních míst a lepších pracovních podmínek i udržitelného hospodářského růstu a sociální soudržnosti.

Test konkurenceschopnosti má podle EHSV zajistit, aby byla v procesu rozhodování řádně zohledněna hlediska týkající se konkurenceschopnosti. Měl by tedy být tvořen zejména posouzením dopadů politických a regulačních iniciativ na konkurenceschopnost. EHSV zdůrazňuje, že by měl test být klíčovou součástí vyváženého rozhodovacího mechanismu EU a měl by se používat v rámci každého procesu tvorby politik a právních předpisů. Vztahoval by se na legislativní iniciativy, fiskální opatření, strategie, programy i na mezinárodní dohody.

Klíčovou roli je u testu posouzení dopadů, je tedy nutné zajistit, aby bylo jejich posouzení na konkurenceschopnost povinné, účinné a bylo plně prosazováno v každé fázi rozhodovacího procesu. Posuzovat by se měly dopady na podniky, zaměstnanost a pracovní podmínky na různých úrovních.

EHSV ve svém stanovisku také vyzývá Komisi, aby připravila zvláštní agendu pro konkurenceschopnost, jejímž hlavním dlouhodobým cílem bude posílení konkurenceschopnosti EU. Agenda by měla vycházet ze sociálně tržního hospodářství a měla by se zaměřovat na základní otázky, jako jsou jednotný trh a zahraniční obchod, investice a přístup k financování, daňové systémy, výzkum a inovace, dovednosti a trh práce včetně mikropodniků a malých a středních podniků. Měla by také zohledňovat rámec pro udržitelné financování, podle nějž by konkurenceschopnost měla být v souladu se sociálními a environmentálními cíli.

Posilování vnitřního trhu a zvyšování konkurenceschopnosti bylo jednou z priorit českého předsednictví. Česká republika přispěla k posílení ekonomické odolnosti a obchodních vztahů – ať už jde o rozvoj vztahů s Chile, která otevírá nové možnosti pro exportéry a investice nebo o shodu členských států na tom, jak by měl fungovat nový nástroj proti ekonomickému nátlaku.

Stanovisko ke konkurenceschopnosti najdete v příloze.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688