cnb.cz (ČNB)
Banky  |  27.01.2023 13:39:06

Varování před opakujícími se podvody - ČNB občanům důrazně doporučuje chránit své osobní a jinak citlivé údaje a vyzývá veřejnost k obezřetnosti

 

ČNB občanům důrazně doporučuje chránit své osobní a jinak citlivé údaje a vyzývá veřejnost k obezřetnosti. Na základě nečekaných a nevyžádaných podvodných telefonátů či komunikace s neznámými osobami prostřednictvím SMS, e-mailů či jiných zpráv nedělejte žádná unáhlená rozhodnutí, s nikým nesdílejte informace o sobě a svých financích. Na nevyžádanou komunikaci nereagujte, nezvyklé informace si prověřujte přímo na infolince své banky či jiné instituce, která vás takto údajně kontaktovala.

Důrazně upozorňujeme, že tyto podvody jsou vedeny za jediným cílem – k získání citlivých dat od kontaktovaných osob (údaje ke vstupu do internetového bankovnictví, číslo karty, jméno majitele, doba platnosti a CVV kód) a jejich zneužití. Často končí nemalou finanční ztrátou.

V případě, že se stanete obětí podvodu, co nejrychleji kontaktujte svou banku a Policii ČR.

Podvodné telefonáty

Na ČNB se opakovaně obrací lidé, kteří přišli o nemalé finanční částky poté, co je telefonicky kontaktovali podvodníci. Útočníci se často vydávají za členy bankovní rady či další zaměstnance ČNB, dále i policisty či bankéře. Dokáží napodobit telefonní čísla, příchozí telefonní hovor tak může být na pohled těžko rozpoznatelný od infolinky dané instituce (tzv. spoofing).

Častým scénářem takového podvodu je, že volající útočník s pomocí manipulace a pod smyšlenou hrozbou např. ztráty peněz nabízí řešení, jak těmto smyšleným bezpečnostním rizikům zamezit. Cíl útočníků je však naprosto opačný – získat citlivé údaje týkající se např. bankovních účtů kontaktovaných osob a dostat se k jejich finančním prostředkům.

Podvodné e-maily a zprávy

Podvodníci se snaží obohatit také prostřednictvím e-mailů, které mají působit např. jako legitimní komunikace příslušné banky (stejný vzhled, struktura, stylistika textu, doména připomínající název banky atd.), SMS zpráv či tzv. bazarových podvodů. Obezřetnost je na místě také u e-mailů, které jsou vydávány za interní komunikaci v rámci společnosti (např. od smyšleného finančního ředitele) a vyzývají k převodu firemních finančních prostředků či platbě smyšlených faktur.

Cílem všech těchto a podobných podvodů je vylákat z kontaktované osoby citlivé osobní údaje či informace týkající se platebních prostředků (internetové bankovnictví, platební karty) a následně je zneužít.


Související odkazy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688