europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Evropská unie  |  06.02.2023 12:13:32

První polovina roku 2022: Ukrajina, Konference o budoucnosti Evropy, klimatické změny

Volba předsedkyně Evropského parlamentu


Rok začal zvolením Roberty Metsolové (lidovci, Malta) novou předsedkyni Evropského parlamentu. Po Simone Veilové (19791982) a Nicole Fontaineové (19992002) je v pořadí teprve třetí ženou, kterí v této funkci stanula, a je také nejmladší předsedkyní. Roberta Metsolová povede Parlament do voleb do Evropského parlamentu v roce 2024.

Ukrajina


V souvislosti s ofenzívou Ruska proti Ukrajině se 1. března konalo mimořádné plenární zasedání Evropského parlamentu, kterého se online formou zúčastnil i prezident Ukrajiny Zelenskyj. Od začátku invaze se EU a její vedoucí představitelé zavázali poskytnout Ukrajině podporu. V dubnu byla předsedkyně Metsolová první vedoucí představitelkou orgánů EU, která přijela osobně do Kyjeva. Kromě podpory sankcí vůči Rusku a pomoci Ukrajině se Parlament důrazně vyslovil pro to, aby byl Ukrajině udělen status kandidátské země EU.

Konference o budoucnosti Evropy


Po roce intenzivních diskusí a panelů vedených občany se 9. května 2022 v budově Parlamentu ve Štrasburku konalo poslední zasedání v rámci Konference o budoucnosti Evropy.

Závěrečná zpráva z konference obsahuje 49 návrhů a více než 320 opatření, která se týkají otázek včetně klimatických změn, zdraví, sociální spravedlnosti, hodnot EU, demokracie, bezpečnosti, digitální transformace a kultury.

Klimatické změny


Evropský parlament v rámci svého závazku bojovat proti klimatickým změnám a implementovat Zelenou dohodu pro Evropu přijal svůj vyjednávací postoj k celé řadě návrhů v rámci balíčku „Fit for 55“ do roku 2030.

Patří mezi ně:

Digitální služby


Parlament 5. července přijal dva průlomové právní předpisy: akt o digitálních trzích a akt o digitálních službách. Nový soubor pravidel EU pro digitální služby stanoví pravidla odpovědnosti a ochrany spotřebitelů před nezákonným obsahem, nekalými praktikami a určitými druhy cílené reklamy.

Roaming


Parlament v dubnu potvrdil prodloužení pravidel roamingu o dalších 10 let, což spotřebitelům v EU umožňuje nadále používat mobilní telefony při cestování po EU bez dodatečných poplatků. V platnost vstoupilo toto prodloužení 1. července.

Jednotná nabíječka


Parlament dosáhl dohody s Radou, aby se USB typu C stalo do podzimu 2024 společným standardem pro nabíjení všech malých a středně velkých přenosných elektronických zařízení v EU.

Rovnost mezi muži a ženami


Evropský parlament pokračoval v práci na prosazování rovnosti žen a mužů, přičemž podpořil návrhy na zavedení závazných opatření týkajících se transparentnosti odměňování a zvýšení zastoupení žen ve správních radách.

Cena diváků LUX


Cenu diváků LUX pro rok 2022 získal film „Quo vadis, Aida?“ bosenské režisérky Jasmily Žbanićové. Při přebírání ceny udělala paralelu mezi svým filmem a současnou situací na Ukrajině a vyzvala poslance Evropského parlamentu, aby našli způsob, jak zastavit probíhající válku.

Sledujte dění v Parlamentu i na sociálních sítích: 

  • Instagram 
  • LinkedIn 
  • Reddit 
  • Vyjádření poslanců k aktuálním tématům 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688