Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  24.03.2023 13:58:43

Pracovní skupina ministra pro legislativu Michala Šalomouna projednala parametry chystané novely, která vytvoří institut dětského ombudsmana - TZ

Praha, 24. března 2023Česká republika je o krok blíž k ustavení institutu dětského ombudsmana. Rýsují se parametry v chystané novele zákona o veřejném ochránci práv, která tento institut do českého právního řádu zavede. Dnes je projednala pracovní skupina, kterou v listopadu loňského roku zřídil ministr pro legislativu Michal Šalomoun a mezi jejímiž členy jsou zástupci ministerstev spravedlnosti, práce a sociálních věcí, zástupci veřejného ochránce práv, zmocněnkyně pro lidská práva, poslanci a senátoři napříč politickými stranami.

„Jsem rád, že se nám podařilo v této věci pokročit. Česká republika je jednou z posledních zemí Evropské unie, kde dětský ombudsman chybí. Právní ochranu dětí je třeba posílit, v praxi stále nastávají situace, kdy v některých případech zastání práv dětí například u soudu vázne,” říká ministr pro legislativu Michal Šalomoun a dodává: „Oceňuji věcnost a otevřený přístup členů pracovní skupiny v debatě nad pracovním textem novely zákona. Probírali jsme třeba to, jakým způsobem bude dětský ombudsman vybírán, kdo se jím může stát, jak budou vypadat jeho pravomoci a kompetence.“

Pracovní skupina probírala otázku postavení a nezávislosti budoucího dětského ombudsmana či rozsah jeho pravomocí za předpokladu, že se Česká republika rozhodne pro model dvou samostatně působících ombudsmanů – dětského a stávajícího veřejného ochránce práv. Dále se debatovalo o tom, kdo by mohl modelově být vhodným kandidátem na dětského ochránce práv a zda do těchto kandidátů nezahrnout také například soudce projednávající opatrovnické spory.

„Dětský ombudsman může pomoci i v situacích, kdy je dítě dlouhodobě hospitalizované a zákonní zástupci s ním z různých důvodů nejsou. Není v pořádku, že někdy stráví děti dlouhé měsíce v zařízeních zcela samy. Ať už malá miminka v nemocnicích, nebo třeba adolescenti v psychiatrických léčebnách potřebují mít dospělého na své straně, když se v rodině něco ošklivého semele,“ říká místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová.

„V neposlední řadě je klíčové, aby instituce sloužila samotným dětem. Proto s nimi budeme úpravu konzultovat. Dětský ombudsman pak zřídí poradní orgán složený z dětí, se kterými bude na své činnosti spolupracovat. Bude tak posilovat participaci dětí, aby jejich hlas byl slyšet a děti se opravdu mohly podílet na rozhodování o záležitostech, které se jich týkají,“ doplňuje zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková, která je rovněž v pracovní skupině ministra Šalomouna.

O novele, která by upravila vznik, působnost a pravomoci tzv. dětského ombudsmana se jedná od minulého volebního období. Jsem ráda, že jsme se posunuli k návrhu, na němž je zdá se shoda napříč politickým spektrem. Je zjevné, že si všichni uvědomujeme, že děti jsou to nejcennější, co máme a musíme pečovat o to, aby se jim vždy dostalo účinného a relevantního zastání. Věřím, že dětský ombudsman bude takovou roli plnit,“ uzavírá další členka pracovní skupiny, náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Zuzana Freitas Lopesová.

Členy pracovní skupiny ministra Šalomouna jsou dále například předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák, poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková, Helena Válková, Eva Decroix, senátorka Adéla Šípová a veřejný ochránce práv Stanislav Křeček.

Ke zřízení institutu dětského ochránce práv Českou republiku dlouhodobě nabádá Výbor pro práva dětí OSN na základě Úmluvy o právech dítěte. Poté, co bude pracovní návrh textu novely zákona na základě dnešního jednání doplněn a zfinalizován, půjde do meziresortního připomínkového řízení.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688