Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  24.03.2023 17:30:16

Příští týden bude na domácí scéně pokračovat výsledková sezóna: Philip Morris ČR a bude zasedat ČNB

V uplynulém týdnu se vše točilo pořád kolem bankovního sektoru. Tentokrát byla v centru dění Evropa, kde došlo ještě o víkendu k dohodě o prodeji Credit Suisse (CS) jejímu švýcarskému rivalu UBS. Tento krok měl zamezit dalšímu odlivu aktiv z již bývalé CS a stabilizovat situaci. Investoři však zůstali nervózní a diskutují nad skutečnou odolností bankovních domů v Evropě. Důkazem tomu byly hlavně páteční výprodeje na evropských bankovních titulech v čele s Deutche Bank. Dodatečným vykřičníkem bylo vypořádání investorů do tzv. CoCo dluhopisů (patřících do Tier 1 kapitálu) Credit Suisse, kde tito držitelé neobdrželi zcela nic při alespoň částečném zachování aktiv stávajících investorů do akcií. Tento nezvyklý krok regulátora přinesl na trh dodatečnou nervozitu.

Vedle toho proběhlo zasedání Fedu, které přineslo očekávané zvýšení sazeb o 25 b.b. na 5,0 % a relativně neurčité vyznění směrem k budoucímu vývoji měnové politiky. Powell se odkázal na další vývoj v bankovním sektoru, který označil sice za silný, ale současně potvrdil, že nemá dostatek informací, které by mohl aktuálně sdělit veřejnosti. Relativně holubičí vyznění zasedání Fedu by trh normálně přijal příznivě, ale jisté zaváhání Powella ohledně aktuální situace u dozorovaných bank volatilitu neuklidnilo.

Konkrétně pak americký index S&P 500 zakončil týden na zelené nule s +0,1 % t/t. Evropa ze začátku týdne po vyřešení situace s Credit Suisse začala dohánět předchozí týdenní propad, ale návrat nervozity na konci týdne dosavadní zisky limitoval. Konkrétně pak index EuroStoxx 600 přidal 0,6 % t/t. Domácí index PX pokračoval v poklesu hlavně kvůli bankám a odepsal 2,0 % t/t na 1290,7 bodu.

Společnosti na BCPP

Na pražské burze pokračovala výsledková sezóna. V úterý zveřejnil svá čísla za 4Q22, respektive celý rok 2022 ČEZ. Za minulý rok byly EBITDA na úrovni 131,6 mld. (+108 % r/r) i očištěný čistý zisk 78,4 mld. nad horním okrajem výhledu managementu (115-125, respektive 65-75 mld. ) i na odhady analytiků. Za výraznými meziročními růsty jsou převážně vyšší realizované ceny elektřiny a velmi dobrý výsledek oddělení obchodování. Společnost podle očekávání zároveň potvrdila výhled pro tento rok zveřejněný v únoru. Konkrétní návrh dividendy zveřejněn nebyl. Nicméně 80% výplatní poměr odpovídá 117 na akcii (11,7% hrubý div. výnos). Akcie ČEZ za uplynulý týden odepsaly 2,3 % t/t na 1 002 .

Ve čtvrtek pak zveřejnila vybrané předběžné hosp. výsledky za loňský rok zbrojovka Colt CZ. Tržby vzrostly o 36,5 % r/r na 14,59 mld. (oček. trhu 14,2 mld.) Upravený provozní zisk EBITDA (+55,2 % r/r na 3,4 mld. ) i očištěný čistý zisk (+96 % r/r na 2,28 mld. ) pak byly nad výhledem managementu i očekáváním trhu. Představenstvo firmy navrhne vyplatit ze zisku dividendu 30 na akcii (5,1% hrubý div. výnos). V rámci výhledu pro tento rok společnost představila 3 scénáře - pesimistický, neutrální a „Group Ambice“. Střední neutrální scénář počítá letos s tržbami 16,1 – 16,5 mld. (+10,4 – 13,1 % r/r) a upr. ziskem EBITDA 3,4 – 3,6 mld. (+1 – 7 % r/r). Akcie přešly reportovaná čísla bez výraznější reakce a v mezitýdenním srovnání přidaly 1 % na 593 .

Ministr financí Zbyněk Stanjura otevřeně potvrdil, že vláda mimo jiné uvažuje i o úpravě daní na cigarety v rámci hledání dodatečných příjmů na vylepšení státního rozpočtu. Přiměřené zvýšení daní je dle nás trhem očekáváno, současně se výrobcům cigaret pravidelně daří přenášet zvýšení daní na spotřebitele. Akcie Philip Morris ČR pak měly se ziskem 2 % t/t (na 17 480 ) nejlepší výkonnost v rámci pražské burzy.

Naopak nejvíce odepsaly akcie Erste Group (-5,7 % t/t na 672 ), které jsou tradičně nejvíce citlivé na náladu investorů v zahraničí a následovaly výprodeje v bankovním sektoru v Evropě. Za přetrvávající nervozitou jsou obavy, že po pádu několika amerických bank a nuceném převzetí Credit Suisse ze strany UBS se mohou objevit problémy i u dalších finančních institucí.

Výhled na příští týden

I pro příští týden bude hlavním sledovaným sektorem ten bankovní. Trh bude nervózní a bude sledovat, zda nedochází k panice u jiných bankovních domů. Sledovat se budou rovněž výnosové křivky u bankovních dluhopisů, které mohou indikovat zvýšené riziko budoucího financování u vybraných bank. Celkově jsme na příští týden nadále obezřetní a očekáváme volatilní obchodování s ohledem na další zprávy z bankovního sektoru.

Na domácí scéně bude pokračovat výsledková sezóna. V úterý představí svá celoroční čísla Philip Morris ČR. Očekáváme 12,9% r/r nárůst tržeb a 4,2% r/r růst konsolidovaného čistého zisku na akcii (1336 ). Důvodem by měl být pokračující růst spotřeby bezdýmových produktů, vylepšení přeshraničních prodejů a zvýšení ostatních služeb. Odhadujeme, že management navrhne hrubou dividendu ve výši 1350 /akcii (7,7% hrubý div. výnos).

Ve středu bude zasedat ČNB. Změna sazeb se neočekává na 7,0 % (2T Repo). Očekáváme potvrzení dosavadní rétoriky, která by měla potvrdit obranu domácí koruny v případě nutnosti. Současně očekáváme jistou obezřetnost u výhledu vzhledem k dosavadnímu dění v bankovním sektoru v USA a v Evropě a současně utvrzení, že domácí bankovní sektor je stabilní.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na čtvrteční průběžná týdenní data z trhu práce a na páteční spotřebitelský sentiment měřený univerzitou v Michiganu za březen (oček. beze změny 63,4 bodu m/m). V Německu se zaměříme na pondělní indexy IFO, které by měly vykázat téměř nulové změny za březen a čtvrteční předběžná březnová data za spotřebitelskou inflaci CPI (oček. 7,3 po 8,7 % r/r). V Číně budou v pátek zveřejněna data z PMI průmyslu za březen (oček. 51,8 po 52,6 bodu m/m) a PMI služeb za březen (oček. 54,3 po 56,3 bodu m/m).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688