Redakce (Bydlet.cz)
Bydlení  |  27.03.2023 16:05:36

Výměna oken nebo zateplení fasády už nestačí. Činžovní či bytové domy sahají v rámci úspor častěji po venkovním stínění

Zdroj: Lomax

Snížení nákladů na energie, možnost zisku dotace nebo častější zahrnování do projektů revitalizací. To jsou hlavní důvody růstu poptávky po systémech venkovní stínicí techniky u bytových, činžovních a panelových domů. Zároveň se po zateplení a výměně oken u těchto objektů jedná o jedno z mála dalších účinných řešení pro výrazné energetické úspory. Odborníci očekávají, že trend vyššího zájmu o exteriérové stínění bude pokračovat i letos, zejména díky očekávanému nárůstu revitalizačních projektů.

 

Nárůst cen energií se výrazně dotknul i majitelů bytů v činžovních, panelových a bytových domech. Vysoká poptávka po opatřeních snižujících energetickou náročnost provozu bytových domů je jedním z dopadů extrémního vývoje cen energií, který sledujeme v posledních dvou letech,“ řekl předseda Svazu českých a moravských bytových družstev Jan Vysloužil. Zatímco v minulosti se zejména revitalizační projekty u těchto objektů zaměřovaly především na zateplení fasády nebo výměnu oken, v posledních dvou letech se častěji objevují i další úsporná řešení. Výrazně přibývá hlavně montáží venkovního stínění, které se za tu dobu stalo prakticky standardní součástí revitalizačních projektů.

 

Podle Petra Přichystala ze společnosti Lomax stojí za tímto trendem dva důvody. „Například pro bytové domy, které už zpravidla bývají zateplené a zároveň jsou osazeny i solidními okny, je instalace venkovního stínění jednou z mála zbývajících logických a účinných voleb z hlediska energetických úspor,“ uvedl. Zároveň si podle něj řada bytových družstev či SVJ nese na spořících účtech poměrně značné finanční rezervy z minulých let. Důvodem je například to, že během pandemie došlo k výraznému zpomalení procesu modernizace bytových domů. „Kvůli restriktivním opatřením se totiž často nemohli scházet členové družstev a vlastníci jednotek, aby mohli řádně projednat plánovaná opatření a úsporné projekty,“ doplnil Jan Vysloužil.

 

Růst poptávky po venkovním stínění u bytových, panelových nebo činžovních domů však zapříčinila i možnost získat na toto řešení dotaci. Aktuálně je to možné díky výzvě Nová zelená úsporám. „Například v případě, kdy je stínění realizováno v rámci zateplení centrálně pro celý objekt. Elektroinstalace vede v takovém případě ideálně pod fasádou a je napojená do centrálních rozvaděčů. Jinými slovy není nutné zasahovat do bytového prostoru vlastníků. Vše se montuje zvenku a uživatelé dostanou již naprogramované ovladače. Dotace na jedno okno činí v průměru až 5 tisíc korun,“ řekl Karel Jedlička z projekční kanceláře JFH inženýring.

 

Pokračování trendu kvůli poklesu novostaveb

 

Pokud například panelový dům doposud k žádným úsporným opatřením nepřistoupil, znamená jejich realizace zpravidla obrovskou energetickou úsporu. Podle Petra Přichystala může jak zateplení, tak výměna oken snížit náklady na vytápění až o 30 procent. „Instalace předokenních rolet pak pro každou bytovou jednotku znamená zhruba dalších 15 procent, které na vytápění ušetří. Je to dáno tím, že rolety díky své konstrukci udrží značné množství tepla v objektu, zejména pokud má okna z dvojskel, která jsou například v případě revitalizovaných panelových bytů v současnosti asi nejčastějším řešením,“ uvedl Přichystal.

 

V praxi se však podle odborníků instalují spíše venkovní žaluzie. „Pokud je venkovní stínění součástí projektu, v 90 procentech jde o žaluzie. Zejména u domů se zateplenou fasádou a vyměněnými okny mohou totiž snížit v létě teplotu až o 6 stupňů,“ doplnil Karel Jedlička. Kromě stínicí techniky některé bytové domy přemýšlí i nad dalšími úspornými opatřeními. Současně se nejdiskutovanějším opatřením stává instalace fotovoltaických elektráren na střechách domů,“ řekl předseda Svazu českých a moravských bytových družstev.

 

Podle Přichystala je však u tohoto opatření problém s návratností investice. „Při zohlednění pořizovací ceny, celkové ploše střechy a počtu bytů ušetří uživatelé jen jednotky procent celkových nákladů. Nehledě na fakt, že řada součástek u fotovoltaiky má jen omezenou životnost a po zhruba deseti letech je nutné je měnit a investovat do těchto prací další peníze,“ uvedl s tím, že řada SVJ a bytových družstev si je toho vědoma a proto raději sahá po venkovním stínění.

 

Pokračování tohoto trendu přitom očekává i v letošním roce, a to kvůli očekávanému poklesu novostaveb, který indikuje nepříznivá situace na hypotečním trhu. „Očekáváme růst rekonstrukcí, a tedy i revitalizací panelových či činžovních domů. I proto se na tyto projekty v letošním roce více zaměřujeme a přizpůsobujeme tomu také výrobní kapacity,“ uzavřel Petr Přichystal ze společnosti Lomax.

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688