Redakce (Bydlet.cz)
Bydlení  |  28.03.2023 13:30:00

Solární boom byl loni poháněn strachem, letos vybírají zájemci dodavatele pečlivěji

Ve veřejném prostoru se začínají objevovat informace ohledně poklesu zájmu o fotovoltaiku. Společnost Columbus Energy, která vstoupila loni na podzim na český trh a patří mezi největší hráče v oblasti fotovoltaických instalací v Polsku, ale hlásí trvalý růst. Český trh se dle zástupců společnosti ještě rozhodně nevyčerpal. Podle studie Svazu moderní energetiky je u nás potenciál až trojnásobný oproti stávajícímu stavu. Ze studie vyplývá, že solární elektrárny instalované na střechách obytných či průmyslových budov mohou mít v České republice do roku 2030 výkon až 3,9 GW, do roku 2050 pak dokonce 7,1 GW. To za předpokladu, že zhruba 35 km2 střech rodinných a bytových domů či průmyslových objektů pokryjí solární panely.

Březen je pro Columbus Energy z hlediska prodejů nejúspěšnějším měsícem od vstupu na český trh. Oproti loňskému roku vnímáme především změnu v chování zákazníků. Loňský boom byl z velké části poháněn strachem a obavami z rostoucích cen energií, případně z jejich nedostatku. Dnes můžeme vidět, že se klienti rozhodují déle a zvažují při výběru dodavatele více atributů, než je jen cena a rychlost dodání. Přemýšlí více v dlouhodobém horizontu a hledají stabilního partnera, který jim bude poskytovat záruky a servis. Uvědomují si, že životnost fotovoltaiky dosahuje až 30 let, a proto je důležité svěřit instalaci firmě, která po prvních pár letech z trhu nezmizí. V tomto ohledu se domnívám, že se podařilo lidi během uplynulého roku trochu edukovat. Více než dříve se setkáváme s klienty, kteří se zajímají o způsob provedení instalace, jaké používáme technologie, které zabrání vzniku případného požáru, jak často je potřeba provádět servis a podobně.    

 

Zájem také více pozorujeme ze strany firem a institucí, typicky obcí. Jedním z důvodů zvýšené poptávky v tomto segmentu je, že vešla v platnost novela energetického zákona, tzv. LEX OZE I, která umožnila instalaci střešních fotovoltaických elektráren do 50 kW bez nutnosti opatřit si stavební povolení a licenci.

 

Český trh nadále vnímáme jako perspektivní, protože je zde stále velký potenciál pro rozvoj moderní energetiky a zajímavá podpora ze strany státu, zejména formou dotací. To je obrovský rozdíl oproti situaci v Polsku, kde zájem opadl zhruba po 4 letech solárního boomu. Došlo zde k nasycení trhu a poté i ke změně dotačních podmínek.

 

V Columbus Energy máme plán letos realizovat 30 MWp instalovaného výkonu na rodinných domech a malých firmách, což činí přibližně 3000 instalací. V příštím roce bychom rádi tento cíl zdvojnásobili. Ve druhé polovině tohoto roku plánujeme vstoupit na slovenský trh. V následujících 5 letech se chceme zaměřit na investice do solárních farem a velkých B2B projektů, včetně institucionálních zákazníku z řad měst a obcí.

Komentář Petra Vaverky, člena dozorčí rady Columbus Energy

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688