Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  19.05.2023 07:38:45

Ceny v průmyslu klesají vlivem nižších nákladů i poptávky (Ranní zpráva z finančního trhu)

Ceny průmyslových výrobců v Německu by se měly nadále meziměsíčně snižovat. Podobně i včerejší dubnová data o vývoji cen v tuzemském průmyslu ukázala na další pokles cen. Na pokračující zlevňování průmyslového zboží působí nižší náklady, související mimo jiné s nižšími cenami energií, ale také slabší poptávka. Ta v případě zboží klesla výrazně více než u služeb. Tuzemské ceny tržních služeb pro podniky tak v dubnu pokračovaly ve svižném růstu.

K poklesu výrobních cen dochází i v Německu

Dnešní makroekonomický kalendář nabízí pouze dubnový vývoj cen průmyslových výrobců v Německu. Podobně jako v ČR by měly ceny ve výrobním sektoru pokračovat v meziměsíčním poklesu. Podle tržního konsensu ceny v dubnu klesly v průměru o 0,5 % m/m po březnovém snížení o 1,4 %. To by v kombinaci s vysokou statistickou základnou z loňského roku mělo vyústit v další zpomalení meziročního růstu průmyslových cen, a to z 6,7 % na 4,3 %. Faktory působící na zlevňování průmyslového zboží jsou stejné jako v případě ČR, tedy především nižší náklady a poptávka (více k tomu viz níže).

Ceny v tuzemském průmyslu klesají, ve službách ale rostou

Tuzemské ceny průmyslových výrobců se v dubnu meziměsíčně snížily v průměru o 1,2 % po březnovém poklesu o 1,0 %. To bylo v souladu s naší prognózou (-1,1 % m/m), avšak výrazně pod tržním konsensem (-0,2 % m/m). Ve výsledku tak došlo k dalšímu výraznému zmírnění meziročního růstu průmyslových cen, a to z 10,2 % na 6,4 %. Mimo samotného meziměsíčního poklesu cen nadále působil i vliv vysoké statistické základny z loňského roku.

Ceny energií byly v dubnu meziměsíčně nižší v průměru o 2,5 % a k jejich snižování tak dochází již tři měsíce v řadě. Od února do dubna ceny energií v souhrnu klesly o průměrných 8 %. I v dubnu tak pokračoval postupný přeliv výrazně nižších cen energií na velkoobchodních trzích, které se vrátily na předválečné úrovně, do těch pro koncové zákazníky.

Klesaly i ceny výrobků zpracovatelského průmyslu. V průměru byly v dubnu meziměsíčně nižší o 0,8 % po březnovém poklesu o 0,4 %. Pokles cen se týkal poměrně široké škály odvětví. Ke snížení cen došlo v potravinářském průmyslu, ve výrobě dřeva, papíru a kovů, stejně tak i v chemickém, elektrotechnickém, strojírenském a automobilovém průmyslu. Vliv zde mělo snížení cen komodit, ať už těch energetických či neenergetických. K poklesu nákladů navíc vedlo i uvolnění dodavatelských řetězců, které snížilo ceny mezinárodní dopravy. Faktorem tlačícím ceny směrem dolů je jistě i stále utlumená poptávka po zboží průmyslové povahy.

V rychlém poklesu pokračovaly ceny zemědělských výrobců. Ty v dubnu klesly meziměsíčně o 3,3 %, tedy v podstatě stejným tempem jako v březnu. Podobně jako u cen průmyslových výrobců i zde působily nižší ceny vstupů, dopravy a energií.

Ceny stavebních prací a tržních služeb naproti tomu nadále rostly. Ceny stavebních prací byly meziměsíčně vyšší o 0,3 % a ceny tržních služeb pro podniky o 1,4 %. V obou případech tak šlo o srovnatelné tempo růstu cen, které bylo zaznamenáno v březnu. V případě cen tržních služeb dokonce došlo ke zrychlení meziročního růstu, a to z březnových 5,7 % na dubnových 6,6 %. Tyto cenové okruhy jsou více napojené na stav tuzemské ekonomiky a ukazují na přetrvávající perzistentní tlaky na růst cen související s napjatým trhem práce a akcelerujícím růstem mezd.

Zatímco ceny zboží klesají, v oblasti služeb přetrvávají tlaky na jejich růst. To zapadá i do vývoje poptávky, ta po zboží totiž klesla výrazně více. Ukazuje to vývoj tržeb, které v oblasti maloobchodu byly v březnu (poslední známý údaj) oproti předpandemickému únoru 2020 nižší o zhruba 6 %. Tržby za prodej služeb však byly i přes pokles v posledních měsících stále o více než 1 % vyšší.

Dosavadní vývoj v primárních cenových okruzích tak naznačuje, že zatímco celková inflace by se měla nadále poměrně rychle snižovat, její jádrová složka by mohla zůstat zvýšená po delší dobu.

Mimo vývoje cen v tuzemském podnikatelském sektoru byly včera zveřejněny i předstihové indikátory z USA, které pozitivně překvapily a pomohly americkému dolaru k dalšímu posílení. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA v minulém týdnu činil 242 tis., což bylo o 22 tis. méně než o týden dříve a oproti konsensu o 10 tis. méně. Vyšší než očekávaný byl pak nárůst podnikatelské důvěry podle ukazatele od filadelfského Fedu (nárůst z dubnových -31,3 b. na květnových -10,4 b.). Americké měně pomohly i jestřábí výroky z Fedu či náznaky rýsující se dohody ohledně zvýšení dluhového stropu. Šéfka dallaského Fedu Lorie Loganová uvedla, že stabilita úrokových sazeb na dalším červnovém zasedání není jistá, když zatím podle ní nedošlo k dostatečnému poklesu jádrové inflace a napjatý trh práce nadále vytváří tlaky na růst mezd. Dolar tak k euru během včerejška zpevnil o přibližně půl procenta a jeho kurz se dostal pod 1,08 USD/EUR. Oslabující euro nesvědčilo celému středoevropskému regionu. Proti společné evropské měně oslabila česká koruna (o 0,2 %), polský zlotý (o 0,8 %) i maďarský forint (o 1,5 %).

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688