mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  22.05.2023 11:59:00

Modernizace maďarské elektroenergetické sítě - Celkově je na podporu výstavby energetických úložišť vyčleněno 58 mld. HUF (cca 3,7 mld. CZK)

Maďarské ministerstvo energetiky zahájí v červnu 2023 finanční podporu pro výstavbu zařízení na skladování elektrické energie. O finanční podporu budou moci žádat provozovatelé elektroenergetických soustav a distribuční společnosti. Celkově je na podporu výstavby energetických úložišť vyčleněno 58 mld. HUF (cca 3,7 mld. CZK).

Cílem ministerstva je vybudovat do května 2025 úložiště energie o celkové kapacitě 146 MWh. Zároveň s tím je připravována i finanční podpora pro výstavbu energetických úložišť i pro další společnosti, na kterou by měl být alokován podobný objem finančních prostředků.
Rozvoj energetických úložišť by měl přispět k dalšímu rozvoji solární energetiky, který byl dočasně omezen na podzim minulého roku v reakci na rychlé tempo růstu instalované kapacity. V současné době je v Maďarsku nainstalováno cca 4 750 MW kapacity solárních elektráren, přičemž jen během minulého roku bylo nainstalováno 1100 MW nové kapacity. Díky rozvoji solární energetiky již na začátku května tohoto roku dokonce údajně nastala chvíle, kdy veškerá maďarská spotřeba elektřiny byla pokryta výrobou z nefosilních zdrojů.

Rozvoji solární energetiky by měly pomoci i naplánované investice do modernizace elektroenergetických sítí. Maďarský energetický regulační úřad schválil na začátku roku modernizační plán operátorovi maďarské přenosové elektroenergetické soustavy společnosti MAVIR. V rámci tohoto plánu by mělo dojít během příštích čtyř let k modernizaci sítě v hodnotě cca 400 mld. HUF (cca 25 mld. CZK), kdy součástí má být i výstavba a modernizace elektrických rozvoden či výstavba nových linií vysokonapěťového elektrického vedení. Investice do modernizace elektroenergetických sítí ohlásily i společnosti provozující distribuční soustavy elektrické energie.

Rozvoj maďarské přenosové soustavy má i českou stopu, neboť na posilování elektroenergetické soustavy se aktivně podílí i maďarská pobočka české firmy I&C Energo.

Petr Michálek: Velvyslanectví ČR v Budapešti


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  China sees water efficiency enhanced in industrial and agricultural sectors China state infooffice (scio.gov.cn)
Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688