Patria (Patria Finance)
Úrokové sazby  |  22.05.2023 12:25:58

Manipulaci sazeb LIBOR a EURIBOR koordinovaly vlády i centrální banky v zájmu obnovy klidu na trzích - The Times

Manipulace s mezibankovními úrokovými sazbami v době vrcholící finanční krize v roce 2008 byla podle médií hlubší, než se dosud uvádělo. Britský list The Times dnes na základě čerstvých důkazů zveřejnil nové poznatky, které ukazují, že manipulaci s klíčovými sazbami LIBOR a EURIBOR koordinovaly vlády a centrální banky západních zemí, aby na trhu uměle obnovily klid.

Noviny The Times budou podrobnosti zveřejňovat postupně. Z nových poznatků podle listu vyplývá, že centrální banky koordinovaně tlačily na finanční instituce, aby stanovovaly nižší sazby, než jaké by jinak musely stanovit, kdyby se řídily čistě tržními pravidly.

Nové skutečnosti o pozadí globální finanční krize vydává v novinách na pokračování ekonomický zpravodaj BBC Andy Verity. Podle něj v říjnu 2008 zasahovaly do stanovování tržních sazeb jak britská centrální banka, tak Evropská centrální banka (ECB) spolu se třemi dalšími centrálními bankami z Evropy a s Federální rezervní bankou v New Yorku, která je klíčovou součástí americké centrální banky (Fed). Bank of England, jak zní oficiální název britské centrální banky, označila tato tvrzení za nepodložená, píše list The Times.

"Bylo zcela nepravdivé tvrdit, že se centrální banka snažila zatajit informace, které byly relevantní pro trestní vyšetřování nebo pro případné řízení," uvedla mluvčí Bank of England, aniž by odpověděla na podrobnější otázky. "To, co bylo známo o nevhodném předkládání údajů o sazbě LIBOR, bylo důkladně prozkoumáno už před deseti lety," sdělil deníku britský Úřad pro finanční etiku (FCA). "V rámci trestního stíhání byly poskytnuty úplné důkazy," dodal.

Žádné pochybení si nepřipouští ani ECB, která tvrzení v materiálu BBC důrazně odmítla. Podle ní tato tvrzení zkreslují úlohu centrální banky při provádění měnové politiky. "ECB vždy jednala v souladu se svým mandátem a plně v souladu se zákonem," uvedla měnová autorita eurozóny. Britské ministerstvo financí a Fed se odmítly vyjádřit, stejně jako americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

BBC uvádí, že komerční banky byly využity jako nástroj manipulace a že o této státem vedené snaze zmanipulovat úrokové sazby v době finanční krize byly informovány regulační orgány v Británii i v USA. Důkazy ale podle BBC naznačují, že úřady tuto snahu tajily.

Na vrcholu finanční krize v roce 2008, kdy finanční instituce kvůli problémům s kvalitou hypoték téměř zastavily úvěrování, vyzývaly centrální banky po celém světě ke klidu. V zákulisí ale vyšetřování podle BBC odhaluje důkazy, že centrální banky se klid snažily obnovit za použití postupů, které byly později v Británii označeny za nezákonné.

Tato opatření se týkala referenčních úrokových sazeb LIBOR a EURIBOR, které sledují, kolik si banky platí, když si mezi sebou půjčují peníze. To má značný vliv na ceny hypoték a dalších úvěrů. Čím větší důvěru měli investoři v banku, která si chce vypůjčit peníze, tím nižší je tento mezibankovní úrok. Čím vyšší sazba, tím větší pochybnosti měl trh o životaschopnosti dané banky.

V říjnu 2008 se západní svět odhodlal k masivnímu koordinovanému zásahu, aby odvrátil hrozbu kolapsu globální finanční architektury po bankrotu velké americké banky Lehman Brothers. Některé důkazy o zapojení Bank of England a britské vlády do manipulace s úrokovými sazbami se objevily už dříve, ještě nikdy však nebyly zveřejněny důkazy, které by naznačovaly, že šlo o součást širší mezinárodní snahy nejen britské centrální banky, ale centrálních bank celého západního světa.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688