Research (J&T BANKA)
Úrokové sazby  |  23.05.2023 10:37:09

ČNB: Jestřábí komentáře z ČNB o dalším vývoji sazeb

Viceguvernér ČNB Jan Frait a člen bankovní rady Jan Procházka poskytli médiím rozhovory, které vyzněly směrem k přísnější měnové politice České národní banky (ČNB).

Viceguvernér Frait v rozhovoru pro týdeník Euro uvedl, že v květnu sice hlasoval pro stabilitu sazeb, ale byl si velmi nejistý, zda jde o správný krok. Dokonce použil příměr, že to bylo u něho 51:49 ve prospěch stability sazeb. Podle Fraita je vývoj ekonomiky nakonec lepší, než se všichni obávali, a výsledkem je, že trh práce zůstává stále přehřátý. Frait se následně obává, že inflace zůstane na vyšších hodnotách, tj. nad inflačním cílem. Na druhou stranu Frait připouští, že v ekonomice je vidět působení vyšších úrokových sazeb, což se projevuje ve stavebnictví a u bank při poskytování nových korunových úvěrů.

Jan Procházka za riziko také pokládá napnutý trh práce. Podle Procházky ekonomika sice oficiálně prošla recesí, ale ve vývoji to není tak patrné. V ČNB očekávali, že vyšší ceny energií zatlačí firmy k investicím a vyšší efektivitě, což trošku uvolní trh práce. Ale tento vývoj nenastal, protože firmy i domácnosti zadotovala vláda. Podle Procházky jsou firmy v dobré kondici, ziskové marže jsou velké a spotřebitelé jsou schopni platit vyšší ceny. Podle Procházky by se k tomu měla ČNB postavit, ekonomiku ochladit, trochu uvolnit trh práce a zkrotit inflaci. Procházka také pochválil posilující korunu, která pomáhá tlumit inflaci a současně vytváří tlak na růst konkurenceschopnosti.

Frait i Procházka se shodli na tom, že úrokové sazby by měly zůstat v české ekonomice delší dobu zvýšené a rychlé snižování není na pořadu dne. Podle Fraita by bylo dobré ponechat úrokové sazby nějakou dobu nad inflací.

Nadále očekáváme, že ČNB na dalším zasedání (21. června) ponechá úrokové sazby beze změny (7,00 %), ale část bankovní rady bude opět hlasovat pro zvýšení sazeb. Zvýšení sazeb je sice možné, ale méně pravděpodobné (šance <50 %). Úrokové sazby ČNB (7,00 %) by na současné úrovni mohly vydržet nejen letos, ale také i do začátku příštího roku, a to kvůli vysokému růstu mezd

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688