mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  25.05.2023 10:43:00, aktualizováno 06.06.2023 14:15:00

Podmínky cestování do Rakouska. Informace pro řidiče. Kriminalita v Rakousku

Podmínky cestování do Rakouska

06.06.2023 / 14:15 | Aktualizováno: 06.06.2023 / 14:10

Vstup do Rakouska a pobyt na jeho území je v zásadě možný bez hygienicko-epidemiologických omezení, resp. za stejných podmínek jako v době před pandemií Covid-19. Povinnost nosit respirátor typu FFP2 platí pouze ve zdravotnických zařízeních, pečovatelských domech a domech pro seniory.

Velmi podrobné informace, praktické typy a užitečné rady týkající se dopravy do Rakouska, silničních předpisů, dovolené, turistiky, cykloturistiky, lyžování, cestovního pojištění, připojištění pro rizikové sporty, vánočních trhů, ubytování apod. v českém jazyce jsou k dispozici na webové stránce Rakouské turistické centrály: https://www.austria.info/cz

E-mail: info@rakousko.com – odpověď byste měli obdržet následující den (kromě víkendů)

Kontakt: https://www.austria.info/cz/kontakt

Nejdůležitější informace jsou shrnuty v následujícím článku:

Informace pro řidiče

Při pobytu na území Rakouska je nutné respektovat rakouské zákony. Za porušení právních předpisů jsou stanoveny finanční postihy, případně jiné sankce. Týká se to především porušení dopravních předpisů. Nemá-li cestující dostatek finančních prostředků na úhradu vyměřené pokuty na místě, může mu být zadržen jakýkoliv cenný předmět (např. autorádio, navigace apod.). Při neuhrazení pokuty může následovat její vymáhání právní cestou i v ČR.

Pro jízdu na rakouských dálnicích je nutné zakoupit dálniční známku, a to buď klasickou nalepovací, nebo digitální, která je registrována na poznávací značku vozidla. Digitální známky lze zakoupit online na webové stránce dostupné i v českém jazycehttps://shop.asfinag.at/. V úvahu je ale nutno vzít, že digitální známka zakoupená spotřebitelem online platí nejdříve od 18. dne po zakoupení. Pro podnikatele toto omezení neplatí. Důvodem je, že spotřebitelé mají možnost během 14 dnů odstoupit od online nákupu produktu nebo služby. Cena nalepovacích a digitálních známek je stejná. Jízda bez dálniční známky je pokutována zpravidla ve výši 120,- EUR, při neuhrazení může být ve správním řízení vymáhána konečná pokuta až do výše 3.000,- EUR.

Ceny dálničních známek pro osobní automobily v roce 2023:

rok 2023

desetidenní 9,90 EUR
dvouměsíční 29 EUR
roční 96,40 EUR

Nejvyšší povolená rychlost osobních automobilů a motocyklů v Rakousku je 130 km/h na dálnicích, 100 km/h na ostatních komunikacích mimo obec, v uzavřených obcích 50 km/h pro všechny typy vozidel. Na některých místech je značkou stanoveno jiné omezení, např. značka IG-L na některých úsecích dálnice stanovuje maximální povolenou rychlost 100 km/h. Za překročení rychlosti jsou ukládány pokuty, případně může být odebrán řidičský průkaz. Upozorňujeme, že pokuty jsou vymáhány i za situace, kdy identita řidiče nebyla zjištěna v místě spáchání dopravního přestupku. V takovém případě je výzva k zaplacení pokuty zasílána do České republiky na adresu místa trvalého bydliště majitele vozidla, kterým byl dopravní přestupek spáchán. Pokuta musí být v tomto případě uhrazena v zásadě do 4 týdnů od vystavení výzvy k jejímu uhrazení.

Nezapomeňte také, že alkohol za volant nepatří. V Rakousku je alkohol v krvi tolerován do výše 0,5 promile. Za překročení této hranice jsou však vyměřovány vysoké pokuty pohybující se od 300,- do 5.900,- EUR dle obsahu alkoholu v krvi. Rovněž hrozí odebrání řidičského průkazu, a to již zhruba od hodnoty 0,8 promile alkoholu v krvi.

Pokud s Vámi budou cestovat i děti, je nutné se řídit následujícími pokyny: dle rakouského zákona o provozu motorových vozidel (§ 106, odst. 5) nemusí děti do 14 let, pokud jsou vyšší než 150 cm a současně schopny užívat sedadla, sedět v dětské sedačce (o váze zákon nehovoří). V každém případě však musí být dítě připoutáno bezpečnostními pásy. Zakázáno je umístění sedačky pro malé děti proti směru jízdy na předním sedadle, pokud máte zároveň aktivovaný airbag.

Na rakouských silnicích a dálnicích platí pro řidiče i spolucestující povinnost nosit v případě poruchy nebo nehody varovnou (výstražnou) vestu.

Povinná zimní výbava: S platností od roku 2008 je zavedena povinnost zimních pneumatik od 01. 11. do 15. 04. pro všechny typy vozidel. Pokud auto není vybaveno zimními pneumatikami, riskujete pokutu ve výši 60,- EUR. V případě ohrožení dalších účastníků provozu hrozí pokuta až ve výši 5.000,- EUR. Stejně tak doporučujeme mít s sebou při cestě do horských oblastí od 01. 11. do 15. 04. sněhové řetězy. Pokud uvidíte značku s nápisem „Schneeketten vorgeschrieben“ (předepsány sněhové řetězy) je třeba nasadit sněhové řetězy min. na dvě kola; porušení této dopravní značky je opět pokutováno.

Parkování: V některých městech jsou zavedeny parkovací zóny. Parkovací lístky je možné běžně zakoupit v trafikách. Za nesprávné parkování jsou udělovány vysoké pokuty, montovány "botičky", případně může být vozidlo za poplatek odtaženo. Při vyzvednutí vozidla bude vyžadováno nejen zaplacení stanovené částky za odtah, ale i zaplacení pokuty vyměřené policií za způsobený dopravní přestupek.

Porucha vozidla, nehoda: V případě poruchy Vašeho vozidla nebo v případě, že se stanete účastníkem dopravní nehody, doporučujeme volat asistenční službu Vaší pojišťovny, kontakty bývají obvykle uvedeny na tzv. zelené kartě.

Informace v českém jazyce: https://www.austria.info/cz/servis-fakta/prijezd-do-rakouska/do-rakouska-autem

Lyžování

V zájmu zamezení úrazů a možných následných soudních sporů o ublížení na zdraví doporučujeme lyžařům, aby dbali na svou bezpečnost i bezpečnost ostatních a nejezdili mimo vyznačené trasy. V mnoha případech totiž hrozí lavinová nebezpečí a záchranné akce s tímto spojené, jakým je např. nasazení vrtulníku, nejsou z žádného zákonného pojištění hrazeny.

I proto je vhodné uzavřít cestovní pojištění. V případě pojistné události (např. úrazu), doporučujeme kontaktovat asistenční službu Vaší zdravotní pojišťovny, která Vám bude nápomocna v řešení vzniklé situace. S ohledem na poměrně velké množství právních sporů vyplývajících z různých nehod během zimních sportovních aktivit doporučujeme zvážit také pojištění právní ochrany.

Informace v českém jazyce:

http://www.mzv.cz/vienna/cz/viza_a_konzularni_informace/dalsi_konzularni_informace/uzavrit_cestovni_pojisteni_nebo_se.html

Skialpinisté, tzv. freerideři a účastníci lavinových kursů, by měli být velmi obezřetní a dbát všech v místě nařízených pravidel či varování. Doporučujeme věnovat pozornost tomu, zda cestovní kancelář organizující zájezdy zajišťuje i osoby s odpovídající odborností a kvalifikací a zda oprávnění (licence) instruktorů pro jednotlivé druhy sportů či činností vydané v České republice platí i v Rakousku.

Upozornění pro klienty cestovních kanceláříhttp://www.mzv.cz/vienna/cz/zpravy_a_udalosti/upozorneni_pro_klienty_cestovnich_1.html

Informace o lavinových nebezpečích: http://www.lawinen.at/

Vánoční trhy

Při návštěvě vánočních trhů v budoucnosti věnujte zvýšenou pozornost ochraně cestovních dokladů a cenných předmětů. I rakouská policie radí: nenosit s sebou větší hotovost, kabelku/tašku či fotoaparát nosit zavěšené na přední části těla.

Informace v českém jazyce:

Vídeňhttps://www.wien.info/cs/shopping-wining-dining/markets/christmas-markets

Především návštěvníkům Vídně doporučujeme, aby si v době adventu předem zjistili aktuální možnosti/pravidla pro parkování v centru města nebo jeho blízkosti

Informace v českém jazyce: https://www.wien.info/cs/travel-info/to-and-around/parking

Kriminalita v Rakousku

Rakousko patří dlouhodobě k zemím s nízkou mírou kriminality. Přesto je doporučeno dbát zvýšené opatrnosti zvláště na místech s vyšší koncentrací lidí (např. vánoční trhy). Opatrnost při ochraně osobních věcí je doporučena především ve větších městech a turistických centrech, kde může dojít ke krádežím cestovních dokladů nebo peněz.

Finanční prostředky, doklady a cennosti neukládejte na jedno místo, ale snažte se je rozdělit na více částí. Pro případ ztráty nebo odcizení důrazně doporučujeme uschovat na odděleném místě kopii dokladu totožnosti (např. v hotelu). V případě odcizení nebo znehodnocení cestovního dokladu je nutné záležitost nejprve ohlásit místní policii (zamezíte tak příp. zneužití dokladu). V případě ztráty dokladu doporučujeme záležitost hlásit na nejbližším městském úřadě nebo na centrále ztráty a nálezy.

Důležitá telefonní čísla záchranných složek

V případech závažné nouzové situace (těžká zranění, nehody, úmrtí atd.) můžete kontaktovat v pracovní dny 8:30- 16:30 hod. Velvyslanectví ČR ve Vídni, tel.: +43 899158111, v mimopracovní době konzulární službu velvyslanectví, tel.: +43 67684964615.

Pokud jste v našem článku nenašli, co jste hledali, doporučujeme navštívit webovou stránku https://www.austria.info/cz, kde jsou k dispozici podrobné informace o cestování do Rakouska, a to v českém jazyce.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688