OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  01.06.2023 17:00:00

Rekordní škody po krádežích jízdních kol - Německo

 Německo: Rekordní škody po krádežích jízdních kol
1.6.2023 Zahraničí

Německé pojišťovny vyplatily v loňském roce rekordní sumy za odcizené bicykly. Vyplývá to z aktuální studie místní asociace pojišťoven. A když se tato čísla porovnají s policejními statistikami, je z nich zřejmé, že velké množství kol stále není pojištěno.

„Celkem jsme na pojistném plnění za ukradená kola zaplatili asi 140 milionů EUR. Takové částky nebylo dosaženo nikdy v minulosti. O rok dříve to bylo jen 110 milionů EUR,“ konstatoval Jörg Asmussen, prezident Svazu německých pojistitelů (GDV). Meziroční nárůst tak činil 27 % a průměrná škoda činila 970 EUR, což je rovněž nový rekord.

Tři roky po sobě v letech 2019 a 2021 byla celková škoda za odcizená kola uhrazená pojistiteli v Německu shodně 110 milionů EUR. Ale dražší kola se kradou už několik let. „Loni se znovu potvrdil trend, že zloději jdou po drahých strojích. Zejména se zaměřují na velmi nákladná závodní kola, elektrokola a horská kola. Dvě posledně jmenované kategorie jsou v hledáčku s cílem dále je odprodat,“ doplnil výsledky Jörg Asmussen. Loni navíc stoupl počet odcizených bicyklů. Podle Asmussena bylo v roce 2022 ukradeno celkem 140 000 pojištěných kol, tedy o 15 000 kusů více než o rok dříve. Stále však zmizí se zloději méně kol než v období před pandemií: v roce 2019 „změnilo majitele“ v Německu na 150 000 kol.

Policejní statistika má jiná čísla

Podle policejní kriminální statistiky loni vzrostl registrovaný počet odcizených kol o necelých 14 %. Majitelé postrádali asi 266 000 strojů. V rámci této statistiky se nebere ohled na případnou pojistnou ochranu. Nicméně vzhledem k tomu, že řada případů není ani policii hlášena, je skutečné množství ukradených kol jistě mnohem vyšší.

Po dvou letech omezení v souvislosti s pandemií covodu-19 loni stoupl rovněž počet vloupání do německých domácností. Asociace GDV hovoří o 80 000 vloupáních do obytných objektů. O rok dříve to bylo o 10 000 případů méně. Podle asociace loni pojišťovny v souvislosti s nárůstem případů vyplatily v souvislosti s tímto rizikem znovu výrazně více.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688