OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  05.06.2023 12:00:00

V EU je pojištěna jen čtvrtina škod z přírodních katastrof - To je podle EIOPA i podle Evropské centrální banky příliš málo. Navíc by tato mezera mohla ještě dále bobtnat v souvislosti s postupující klimatickou změnou

 V EU je pojištěna jen čtvrtina škod z přírodních katastrof
5.6.2023 Škody, Evropská legislativa

V průměru Evropské unie je nyní pojištěním kryta jen asi jedna čtvrtina škod vzniklých z přírodních katastrof. To je podle EIOPA i podle Evropské centrální banky příliš málo. Navíc by tato mezera mohla ještě dále bobtnat v souvislosti s postupující klimatickou změnou. Proto evropské orgány přicházejí s iniciativami.

Cílem je vyvolat diskusi o problému. Mezi navrhovanými řešeními jsou katastrofické půjčky a obligace, veřejně-privátní partnerství (PPP) a záchytný systém EU. Protože čtvrtina pokrytých škod z pojištění je průměr EU, v mnohých zemích to je však i méně než 5 %. Navíc progres klimatické změny přináší více škod a tento podíl pojistné ochrany se může ve střednědobém až dlouhodobém horizontu dále snižovat.

Evropský dozorový orgán EIOPA a Evropská centrální banka bijí na poplach. Koncem dubna 2023 vytvořily a publikovaly společné memorandum. Pravděpodobnost a potenciální následky přírodních katastrof jsou všestranně podceňovány. Mnozí se spoléhají také na to, že v případě takové události převezme odpovědnost za škodu stát.

Částečně se může pojištění přírodních živlů vlivem zvyšující se četnosti a intenzity prodražit tak, že si ho nebudou lidé moct dovolit, připouštějí EIOPA i Evropská centrální banka a vyzývají k přemýšlení, jak s tím naložit. Mnozí pojistitelé mohou rovněž zvažovat, že by svoji pojistnou ochranu limitovali, anebo pro určitá rizika vůbec neposkytovali. Pro veřejné rozpočty by z toho mohla vznikat větší nákladová břemena. Rovněž by to vytvářelo podhoubí pro negativní následky pro ekonomickou a finanční stabilitu.

Protože není-li k dispozici pojistná ochrana, brzdí to u domácností a firem zotavení ze škod. Následnými škodami mohou být u jiných podniků narušení dodavatelských řetězců nebo ztížená obsluha dluhů, což by zase vytvářelo dodatečná rizika pro banky.

Minimalizace rizik a pojištění

Je nezbytné zvýšit zájem o pojištění pro případ řádění přírodních živlů, aby se podařilo omezit rostoucí následky přírodních katastrof na ekonomiku a finanční systémy. O tom hovořil Luis de Guindos, viceprezident Evropské centrální banky při představení zprávy. Pro včasnou prevenci škod je zapotřebí uskutečnit bezproblémový „zelený přechod“ pomocí efektivních opatření k přizpůsobení ekonomiky a společnosti klimatické změně. „Aby bylo možné efektivně chránit naši společnost, musíme se postarat o zvětšující se nepojištěné mezery a navrhnout vhodná řešení,“ prohlásila Petra Hielkema, předsedající EIOPA.

Návrhy opatření

K podchycení má sloužit memorandum EIOPA a Evropské centrální banky, v němž nastínily řadu možných aktivit:

  • Pojistitelé musí koncipovat své pojištění tak, aby domácnosti a firmy byly motivovány snižovat svá rizika, například cestou slev, pokud provedou příslušná preventivní opatření.
  • Aby byla nabídka na pojištění celkově podpořena, lze rozšířit možnost poskytování katastrofických půjček (obligací), aby část rizika byla postoupena investorům na kapitálových trzích.
  • Vlády mají zřizovat partnerství typu PPP (public-private partnership) a záchytné mechanismy, aby kryly část nákladů, které by naběhly v pojišťovnách v případě větších katastrof.
  • K vlastní ochraně a k zajištění efektivního využití veřejných zdrojů financí by se měly vlády zasadit o redukci existujících rizik.
  • Pojišťovací systémy na národních úrovních by mohly být doplněny veřejným systémem na úrovni EU. To by zajistilo, že se bude evropským zemím dostávat dostatek finančních prostředků k obnově po některých výjimečných velkých přírodních katastrofách.

Čas na diskusi

EIOPA i Evropská centrální banka nyní přivítá ohlasy a zpětnou vazbu na své návrhy. Během května se bude konat workshop, na němž by si vyměnily názory na tuto problematiku regulační úřady a rozhodující politické subjekty, pojišťovny a vědci.

Dokument k diskusi „Policy options to reduce the climate insurance protection gap“ lze jako PDF stáhnout ZDE.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688