Praha 4 (praha4.cz)
Z regionů  |  08.06.2023 13:22:34

Také letos vykvetou v Praze 4 nové květnaté louky - v 15 lokalitách a celková plocha tak dosáhne téměř 4500 m2



Městská část Praha 4 bude i v letošním roce pokračovat ve svém úspěšném projektu vysévání květnatých luk na vybraných plochách komunikační zeleně. Původně pilotní projekt květnaté louky v Novodvorské ulici z jara 2020 se letos rozroste o dalších pět luk na celkový počet 15 lokalit. Celková plocha tak dosáhne téměř 4500 m2.

„Začali jsme v roce 2020 středovým pásem v ulici Novodvorská, v roce 2021 přibylo dalších pět lokalit, loni čtyři, letos dalších pět, celkem bude na čtyřce tedy 15 ploch. Praha 4 se tak řadí k předním městům v celém Česku a je v tomto ohledu jednoznačným pražským lídrem,“
rekapituluje dosavadní průběh projektu radní Prahy 4 pro životní prostředí a místní Agendu 21 a iniciátor projektu Tomáš Hrdinka (ANO 2011).

Rozkvetlé květnaté louky tak ještě v průběhu letních prázdnin udělají radost lidem v ulicích Novodvorská, 5. května, Antala Staška, Jeremenkova, Modřanská, Vídeňská, Michelská, Hlavní, Pujmanové, Milevská, Hvězdova, U Křížku, Bělčická, v parku Antonína Engela před Podolskou vodárnou a u nájezdu z Modřanské na Barrandovský most. Loňskou květnatou louku v ulici Kloboučnická nahradí kvůli náhradní výsadbě v této lokalitě plocha v nedaleké ulici U Křížku.

„Projekt má u veřejnosti velice kladné ohlasy. Každý rok dostáváme desítky pozitivních reakcí od našich obyvatel. K výsevu používáme primárně tzv. strakonickou směs, namíchanou z 15 druhů letniček, která se v průběhu léta a podzimu barevně proměňuje. Toho je dosaženo výběrem rostlin, jejichž doba a délka květu nejsou stejnorodé. Jsou v ní zastoupeny především chrpy, len velkokvětý, sluncovky, krásenky, lokanka, měsíček lékařský a mnoho dalších. Květnaté louky jsou domovem a útočištěm hmyzu. Ten zde najde nejen zdroj potravy, ale i bezpečí,“
doplňuje radní Tomáš Hrdinka.

Místa, kde všude se můžete na květnaté louky těšit, naleznete v orientační mapě.

Zcela nové květnaté louky letos najdete v ulicích Milevská, Hvězdova, U Křížku, Bělčická, v parku Antonína Engela před Podolskou vodárnou a u nájezdu z Modřanské na Barrandovský most. Potěší samozřejmě ale i ty stávající.

„Rozkvetlé louky plní kromě estetické funkce i důležitou funkci zdroje potravy pro včely a další hmyz, a to zejména uprostřed a na konci léta, kdy je květové potravy už pomálu,“ upozornil Tomáš Hrdinka a dodal, že v úspěšném projektu rozšiřování květnatých luk do dalších částí Prahy 4 chce městská část pokračovat ještě příští rok, kdy by se měl jejich počet završit.

Další informace o květnatých loukách najdete na odkazu:https://praha4.pincity.cz/projekty/16-kvetnate-louky .








K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688