Cez.cz (ČEZ)
Akcie v ČR  |  08.06.2023 15:19:37

První temelínský blok opět vyrábí elektřinu. Plánovaná odstávka trvala dva měsíce

Dnes krátce po 13. hodině začal první temelínský blok vyrábět elektřinu. Operátoři ho k přenosové soustavě připojili po výměně čtvrtiny palivových souborů. Energetici také zkontrolovali bezpečnostní systémy nebo turbínu. Těsnostní zkouškou prošla i ochranná budova kolem reaktoru. Celkově během odstávky zvládli 18 tisíc činností včetně 78 investičních akcí. Spolu s elektrárnou Dukovany je aktuálně v provozu pět jaderných bloků. Pro kontroly a výměnu palivových souborů je nyní plánovaně odstaven první blok Jaderné elektrárny Dukovany.

První temelínský blok začal elektřinu do přenosové soustavy dodávat při padesátiprocentním výkonu reaktoru. Plného výkonu by měl dosáhnout během několika dní.

„Najíždění bloku po odstávce pro výměnu paliva je vždy velmi pozvolné. Je spojené s řadou ověřování, která nám potvrdí, že blok je připraven na bezpečný a spolehlivý provoz,“

uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Energetiky teď čekají testy na osmdesáti procentech, při kterých budou především ověřovat rovnoměrné rozložení výkonu v reaktoru. „Sledovat budeme i další zařízení, především turbínu, kde při provozu rozhodují setiny milimetrů. První dny provozu nám ukáží, zda bude potřeba nastavení ještě doladit,“ doplnil Jan Kruml.

Energetici během odstávky vyměnili 42 ze 163. palivových souborů, zkontrolovali bezpečnostní systémy nebo provedli 78 investiční akci. I s dodavateli se do prací zapojila přibližně tisícovka lidí.

„Odstávky šesti jaderných bloků plánujeme a koordinujeme tak, aby docházelo k minimálnímu souběhu. Z Temelína se teď práce plynule přesouvají na odstávku prvního bloku v Dukovanech, která začala v závěru minulého týdne,“

konstatoval Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Další odstávka čeká Temelín v druhé polovině srpna. Palivové soubory se v největších českých blocích snaží energetici měnit v období nižší spotřeby a vyšší výroby obnovitelných zdrojů.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 6,7 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Marek Sviták , mluvčí ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688