OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  08.06.2023 17:00:00

V roce 2055 bude v Německu o 1,8 milionu více nesoběstačných občanů

 V roce 2055 bude v Německu o 1,8 milionu více nesoběstačných občanů
8.6.2023 Zahraničí

Počet osob odkázaných na péči druhých stoupne ve Německu jen z důvodu zvyšujícího se stárnutí populace do roku 2055 o 37 %.

Podle propočtu spolkového statistického úřadu Destatis přibude k populaci nesoběstačných 5,0 milionu osob z roku 2021 dalších zhruba 1,8 milionu dalších do roku 2055. Už v roce 2035 budou muset lidé pečovat o 5,6 milionu takových lidí, tedy o 14 % více než v roce 2021.

Po roce 2055Německo nečeká takový trend, protože tzv. Babyboomers, tedy silná poválečná generace z 50 a 60. let už bude překonána pozdějšími na porodnost slabšími ročníky, a ty se teprve ocitnou ve vysokém věku. V souladu s tímto předpokladem by mohl počet Němců odkázaných na péči druhých činit v roce 2070 (ve smyslu současného zákona o pojištění dlouhodobé péče) asi 6,9 milionu osob (+ 38 %). Toto číslo je spočteno na základě kvóty péče, jež představuje podíl osob závislých na péči na populaci podle stáří a pohlaví. Ukazuje vlastně riziko, že se žena či muž stanou v určitém věku nesoběstačnými.

Jiná varianta propočtu ukazuje mnohem více závislých osob

V rámci predikce kalkulují odborníci i s jinou variantou, která nezohledňuje jen čistý efekt stárnutí při konstantní kvótě péče, nýbrž bere do úvahy i měnící se kvóty péče. Tento druhý model je založen na tom, že od roku 2017 v souvislosti se zavedením šířeji pojatého pojmu nesoběstačnosti sledujeme podstatný nárůst počtu osob odkázaných na péči, a tedy i kvót péče v jednotlivých věkových skupinách. Proto je v druhém modelu uvažováno s tím, že zvýšení kvót péče bude tlumeně pokračovat až do roku 2027. Kalkulace tak vykáže ve výsledku výrazně vyšší růst počtu nesoběstačných občanů než v modelech status-quo.

Takto vypočtené množství Němců odkázaných na dlouhodobou péči bude činit v roce 2035 už 6,3 milionu osob (tedy + 27 % oproti 2021) a v roce 2055 asi 7,6 milionu osob (+ 53 %). Rok 2070 by musel počítat se 7,7 miliony nesoběstačných (+55 %).

Kritický nárůst mezi 20352055

Všeobecné stárnutí populace by v budoucnu mohlo vést k podstatně vyššímu výskytu a podstatně vyššímu podílu starších osob odkázaných na péči: zatímco koncem roku 2021 bylo asi 2,7 milionu lidí neboli 55 % z celkového počtu nesoběstačných osob ve věku 80+, při konstantních kvótách péče by to mohlo být v roce 2055 už 4,4 milionu lidé neboli 65 % všech nesoběstačných. Tento poměrně dramatický nárůst by se odehrál především v období 2035 (3,0 milionu) až 2055. Tím by přírůstek nesoběstačných celkově v tomto období určovaly silně právě osoby ve věku 80+.

Regionální rozdíly

Výsledky této predikce a modelace ukazují podstatné rozdíly ve vývoji mezi jednotlivými spolkovými zeměmi. Při konstantních kvótách péče sledujeme do konce roku 2055 nejnižší relativní nárůst v Sasku-Anhaltsku (o 7 %) a v Duryňsku (o 9 %). Naproti tomu relativně nejsilnější by byly přírůstky do konce roku 2055 v Bavorsku (o 56 %) a v Bádensku-Württembersku (o 51 %). Německý průměr činí +37 %.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688