Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  09.06.2023 09:09:39

Ranní okénko - pátek přinese uklidnění před nabitým příštím týdnem


Dnešek je jediným dnem tohoto týdne bez významnějších ekonomických dat přicházejících z Česka, zásadnější čísla ale nedorazí ani z USA a eurozóny. Tržní aktéři tak dostanou chvilku oddychu před nabitým příštím týdnem, ve kterém nás čeká zasedání ECB a Fedu, nebo také výsledek americké a české inflace. Z pohledu centrálních bank jako nejpravděpodobnější scénář pro příští týden vidíme stabilitu sazeb u americké centrální banky a 25bb hike u ECB. U inflace čekáme v případě Česka pokles meziroční míry na 10,9 % z 12,7 % naměřených v dubnu. U USA tržní medián předpokládá pokles meziroční inflace na 4,1 % z 4,9 % v dubnu. 

Podíl nezaměstnaných v souladu s našim i tržním očekáváním poklesl v květnu na 3,5 %, z dubnových 3,6 %. Za poklesem opět stály zejména sezónní vlivy, které by ale v následujících měsících měly hrát menší roli a během letních měsíců naopak vést k mírnému zvyšování. I výsledek zaokrouhlený na 2 desetinná místa (3,45) napovídá, že situace na trhu práce zůstává velmi napjatá a varovné signály přicházející ze strany některých předstihových ukazatelů se ani nadále příliš neodráží v reálných výsledcích. Například podle květnového indexu nákupních manažerů dochází ve výrobě ke snižování zaměstnanosti již více jak půl roku v řadě. Konjukturální průzkum pak odhaluje takřka nejslabší sentiment u zaměstnavatelů od roku 2020. Podíl nezaměstnaných navzdory tomu od začátku roku klesá a sezónnost tak zůstává silnějším faktorem, než jak do trhu práce zasahuje slabší ekonomický vývoj.

Revize výsledku HDP v eurozóně potvrdila očekávání horšího výsledku a ekonomika zemí eurozóny v Q1’23 poklesla o 0,1 %. Stejným tempem klesala ekonomika eurozóny i v Q4’22 a tím pádem upadla do nejtěsnější možné technické recese

Překvapivý výsledek nabídla americká týdenní statistika počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Těch bylo v minulém týdnu zaznamenáno nejvíce od října 2021 a hodnota 261 tisíc překonala očekávání všech analytiků. Vzhledem k obvyklé volatilitě ale byla reakce trhu jen mírná a k výraznějšímu snížení sázek na možný letošní hike nedošlo.

Americký akciový trh včera navzdory těmto datům posiloval a index S&P 500 přidal 0,6 %. V zelených číslech skončil i německý DAX (+0,2 %) spolu s pražskou burzou (+0,5 %). Koruna ztratila část zisků ze začátku týdne a přiblížila se k 23,7 EUR/CZK.


Autor: Vratislav Zámiš, analytik 
Editor: Martin Kron, analytik 

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:26  Graf dne - USDJPY (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688