mzv.cz (MZv ČR)
Zákony a právo  |  09.06.2023 14:14:31

Kongres USA schválil zákon o fiskální odpovědnosti, klíčové mandatorní výdaje zůstaly nedotčené

Kongres USA schválil zákon o fiskální odpovědnosti, klíčové mandatorní výdaje zůstaly nedotčené

07.06.2023 / 15:49 | Aktualizováno: 09.06.2023 / 12:05

Senát Kongresu USA schválil ve čtvrtek 2. června zákon o fiskální odpovědnosti, poté, co jej o den dříve podpořila Sněmovna reprezentantů. Zákon pozastavuje platnost dluhového stropu ve výši 31,4 bilionu dolarů, čímž zabrání platební neschopnosti federální vlády USA, která hrozila v případě neschválení zákona již od 5. června. Zákon umožní vládě překročit zmíněný dluhový strop a půjčovat si i nad jeho rámec do 1. ledna 2025 (kdy už bude několik týdnů po prezidentských volbách v listopadu 2024). Případná platební neschopnost by byla prvním takovým jevem v historii USA. Podle některých odhadů by vedla k recesi ekonomiky USA a některým potenciálně dramatickým následkům pro místní i globální ekonomiku. Ministerstvo financí se snažilo hasit hrozící katastrofu vydáním cenných papírů s velmi krátkou dobou splatnosti, ale deklarovalo, že po 5. červnu by již nemělo k dispozici finanční prostředky pro hrazení plateb, pokud by dluhový strop nebyl prolomen.

Senát Kongresu USA schválil ve čtvrtek 1. června zákon o fiskální odpovědnosti, poté, co jej o den dříve podpořila Sněmovna reprezentantů. Zákon pozastavuje platnost dluhového stropu ve výši 31,4 bilionu dolarů, čímž zabrání platební neschopnosti federální vlády USA, která hrozila v případě neschválení zákona již od 5. června. Zákon umožní vládě překročit zmíněný dluhový strop a půjčovat si i nad jeho rámec do 1. ledna 2025 (kdy už bude několik týdnů po prezidentských volbách v listopadu 2024). Případná platební neschopnost by byla prvním takovým jevem v historii USA. Podle některých odhadů by vedla k recesi ekonomiky USA a některým potenciálně dramatickým následkům pro místní i globální ekonomiku. Ministerstvo financí se snažilo hasit hrozící katastrofu vydáním cenných papírů s velmi krátkou dobou splatnosti, ale deklarovalo, že po 5. červnu by již nemělo k dispozici finanční prostředky pro hrazení plateb, pokud by dluhový strop nebyl prolomen.

Ve Sněmovně reprezentantů prošel zákon poměrem hlasů 314-117; přičemž v obou politických táborech podpořila zákon většina straníků (u republikánů 149-71, u demokratů 165-46). Republikáni mají ve Sněmovně těsnou většinu. V Senátu byl dnes poměr hlasů 63-36. Pro bylo 44 demokratů, 17 republikánů a dva nezávislí. Nezbytné bylo dosažení alespoň 60 hlasů. Všechny pozměňovací návrhy byly odmítnuty; jejich přijetí by znamenalo nezbytnost vrácení projednávání do Sněmovny (která již mezitím přestala zasedat), což by vedlo k dalším průtahům. Zákon poté stvrdil podpisem prezident Joe Biden.

Zákon představuje kompromis vyjednaný mezi týmy prezidenta Bidena a předsedy Sněmovny reprezentantů Kevina McCarthyho. Kromě prolomení dluhové brzdy obsahuje i řadu dalších ustanovení, která mohou mít ale relativně dalekosáhlý dopad: např. usnadnění povolovacích procesů pro velké energetické a infrastrukturní projekty. Jedná se konkrétně o zjednodušení procesu posouzení dopadu na životní prostředí, ať již co do rozsahu požadované dokumentace, tak i pro omezení trvání příslušných procedur.

Balíček dále obsahuje omezení některých vládních výdajů v příštích dvou letech. Dojde k zastropování nárůstu výdajů na obranu na 3% pro rok 2024. Zákon dále alokuje 45 miliard dolarů pro válečné veterány vystavené toxickým ohňům, ukončuje tříleté zmrazení splácení studentských půjček, či zvyšuje věkovou hranici, při jejímž dosažení práceschopní obyvatelé, kteří se nestarají o žádného člena domácnosti, musí pracovat, aby dosáhli na potravinovou pomoc. Zákon nicméně nechává nedotčené politicky nejcitlivější programy jako je Medicare či sociální zabezpečení, které jsou jedněmi z dominantních “tahounů” rostoucího dluhu. Hlavní politické bitvy se vedly o nemandatorní výdaje, které ovšem představují jen třetinu výdajů. Celkově by nicméně omezení výdajů podle nezávislých odhadů mohlo představovat až 1,5 bilionů dolarů v následujících deseti letech.

Bidenovi se podařilo uhájit pilíře „jeho“ Inflation Reduction Act, zejména v oblasti boje proti klimatické změně, daní či zdravotnictví. Republikáni zaznamenali některé dílčí úspěchy v podobě úspor určitých výdajů, např. pro Internal Revenue Service či z neutracených prostředků na covidovou pomoc.

Zákon odmítaly především krajní proudy obou stran. Podle republikánů zejména z Freedom Causus jsou avizované škrty málo ambiciózní. Některým demokratům se zase nelíbí právě zmíněné zpřísnění podmínek u programů proti chudobě. V průběhu čtvrtečního večera vydali lídři demokratické většiny v Senátu Chuck Schumer a republikánské menšiny Mitch McConnell společné prohlášení, v němž avizují, že Senát se vynasnaží schválit 12 zákonů o alokaci finančních prostředků (appropriation bills), což by umožnilo vyhnout se nezbytnosti plošného šetření, které je součástí schváleného zákona. Zákon počítá se snížením výdajů federálních agentur o 1%, pokud Kongres všech 12 appropriation bills neschválí do 1. ledna. Toto riziko plošného snižování výdajů vystrašilo i řadu republikánských senátorů, kteří se obávají omezení výdajů na obranu v současné době, kdy hrozí řada rizik z různých stran. Senátor Lindsay Graham varoval, že nelze hovořit o konfrontaci s Čínou, pokud dojde k demontáži US Navy. Schválení appropriation bills bývá přitom tradičně komplikované. Sám Schumer ve čtvrtek prohlásil, že zákon neomezí budoucí balíčky o krizové obranné pomoci, včetně těch na podporu Ukrajiny.

Výsledek projednávání zákona je signálem i pro české investory či exportéry, že americká ekonomika zůstává ve stabilní situaci. Případná platební neschopnost mohla mít vliv jak na kurz dolaru vůči koruně, tak i na kondici americké ekonomiky, a v konečném důsledku i ekonomiky globální. Mohla též teoreticky znamenat komplikace pro příjemce federálních dotací.

Celkový dluh federální vlády osciluje kolem 95,000 USD na jednoho Američana a 120% výše HDP.

Zpracoval: Martin Fott, ZÚ Washington


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688