Online diskuse: Penzijní reforma se (ne)povedla

Foto - Patrik Nacher
Bankovnípoplatky.com Patrik Nacher
Absolvent vysoké školy Bankovní institut, obor bankovní manažer (2006). V letech 1996 až 2004 pracoval v různých tiskových a mediálních pozicích ODS a pak US. V tomto období se také podílel na volebních kampaních do PS, Senátu a do krajských zastupitelstev. Mezi roky 2002 a 2004 byl poradcem místopředsedy vlády Petra Mareše. V letech 2004 až 2006 pak mediálním poradcem ministra obrany Karla Kühnla. Od roku 2005 se angažuje pro Národní radu osob se zdravotním postižením, aktuálně je mediálním poradcem této organizace. Je majitelem společnosti Digitaiment, která se zabývá mediálním a PR poradenstvím a provozuje několik internetových stránek, z nichž nejznámější se zabývá bankovními poplatky v ČR - www.bankovnipoplatky.com.

Téma chatu: Penzijni reforma se (ne)povedla

Zadávání otázek

Zadávání otázek skončilo 31.10.2012 12:30.
  • 1. Otázka od jeronymPekny den,musim rict, ze penzijni reforma je jedna velka blamaz. SOuhlasle jsme tentokrat musel prikyvovat prezidenstkemu vetu. Ackoliv s cekym prezidentem ve valne vetsine nesouhlasim, tak tentokrat jsem za jedno. Myslim, ze vlada nejenze nedokaze svuj navrh jednoznacne a jednoduse vysvetlit obcanum, ale pripravila navrh, ktery je pro vetsinu lidi neprijatelny a nevhodny.Souhlasite ?

    Foto Patrik Nacher
    Odpověď: Pěkný den, máme stejný názor. S prezidentem Klausem v mnohém nesouhlasím a někdy jsem opravdu šokován, proč to či ono vůbec dělá nebo říká, nemá to přece zapotřebí, ale se 3 názory z poslední doby vřele souhlasím - chladný postoj k EU a k církevním restitucím a právě k penzijní rádoby reformě. To, co nám vláda předložila opravdu nelze nazvat reformou.
    Patrik Nacher
  • 2. Otázka od JanaDobrý den, zajímal by mě Váš názor, zda má smysl platit si penzjiní připojištění a případně v jaké výši. Děkuji.

    Foto Patrik Nacher
    Odpověď: Pěkný den, penzijní připojištění v současné podobě, podle mě má smysl (není to zázrak, ale aspoň něco), státní příspěvky jsou příjemné (od nového roku se horní hranice příspěvku zvyšuje ze 150 Kč na 230 Kč), stejně jako možnost daňového odpočtu (nad 6.000 Kč ročně vložených do PP). S těmi úroky to slavné není, ale kde dneska je, že. Já osobně si ukládám 1000 Kč měsíčně.
    Patrik Nacher
  • 3. Otázka od MichalDobrý den, někde jsem četl, že pokud se nepodaří přehlasovat prezidentovo veto technické novely k penzijní reformě, budou mít OSVČ možnost platit místo 28% pouze 8,5%. Pokud se přihlásí do druhého pilíře. Můžete prosím vysvětlit co by měl živnostník v takovém případě udělat, kdyby chtěl tuto příležitost využít a zda to má nějaká rizika? Děkuji.

    Foto Patrik Nacher
    Odpověď: Pěkný den, ano, tento zmatek a nebojím se nazvat bordel, je právě průvodním jevem této pseudoreformy. Není to promyšlené, jsou tam chyby, ekonomicky to pro lidi nedává logiku a nemá to politickou podporu. Určitě bych varoval před vstupem do II. pilíře kvůli kalkulaci postavené na nesouladu zákona s technickou normou. Minimálně proto, že vada bude ostraněna, ale vstoupivší OSVČ již nebude smět ze systému vystoupit.
    Patrik Nacher
  • 4. Otázka od Jan ŘiháčekTak se mi zdá, že se hovoří pořád dokola to samé. Kdy už tento národ pochopí, že se o sebe musí starat každý sám!!! Proč si kažký občas měsíčně neukládá či nespoří nějakou částku? Protože to neumí? Ne, protože to nechce, nikodo to po něm nevyžaduje a pak hledá vyníka okolo sebe. A to je, řekl bych ,typické pro český národ. Žádné pilíře nejsou potřeba, stačí platit do důchodového systému, ale všichni ( s né jen zaměstnanci) a část peněz ze svého si spořit. Myslíte se, že tento národ toho není schopen? Lidem méně vzdělaným přece může spořit stát ve státem spravovaném fondu vydáváním resp. nákupem vlastních státních dluhopisů.

    Foto Patrik Nacher
    Odpověď: Zdravím, souhlas a ještě jednou souhlas. Ty peníze jsou stále jedny, ony nevznikají zázrakem, který umocníme tím časovým zpožděním investic do II. pilíře. Buď lidé budou myslet na zadní kolečka a budou spořit, ukládat, investovat, kupovat věci, které postupem času získají na ceně a nebo se budou spoléhat jen na stát (tedy na ostatní lidi, kteří platí daně) a pak se budou divit. Tato penzijní pseudoreforma přece jen jedno pozitivum má - rozvedla a vede se debata o tom, jak a z čeho budou žít budoucí generace až se dostanou do důchodového věku.
    Patrik Nacher
  • 5. Otázka od MichalDobrý den, nejsem a priory odpůrce průběžného spoření na vlastní důchod, jen mi připadá, že riziko nezodpovědného chování politiků vedoucího ke státnímu bankrotu a tím k výraznému znehodnocní úspor je v horizontu desítek let, po které spoření bude trvat, příliš vysoké. Není průběžný systém z tohoto pohledu lepší? Přece jen všichni budoucí důchodci nebudou mít možnost se proti státnímu bankrotu zajistit např. investicemi mimo ekonomiku ČR.

    Foto Patrik Nacher
    Odpověď: Pěkný den, jak napsal V. Pikora a M. Šichtařová ve své knize "Všechno je jinak" o penzijní reformě, výhoda průběžného systému je v tom, že jej nelze vytunelovat a ztrátovost na cestě mezi platícím a příjemcem, je minimální. Kolik musíme odvádet na důchodové pojištění je jasné, kdo má právo na výplatu důchodu a kolik, je také evidentní. To není jako s jinými výdaji státu, kde se peníze kouzelně ztrácejí. Na druhé straně je zřejmé, že tento online transfér mezi lidmi v produktivním věku a důchodci nebude do budoucna dostačující, vzhledem k nižší porodnosti na straně jedné a v průměru delšímu životu na straně druhé. Teď jde jen o to, jak průběžnému systému pomoci. Já bych volil kombinaci pozdějšího věku odchodu do důchodu a posílení produktů dlouhodobého spoření, kterému ale lidé věří a mají ho ošahané - penzijní připojištění a stavební spoření.
    Patrik Nacher
  • 6. Otázka od MarieExistuje nějaká lepší varianta než penzijní reforma?

    Foto Patrik Nacher
    Odpověď: Zdravím, lepší varianta neexistuje, jedině snad, že by lidé byli ze 100% zodpovědní a mysleli na své stáří automaticky a sami, bez jakéhokoliv systému, ale současnou podobu změn za penzijní reformu nepovažuji.
    Patrik Nacher
  • 7. Otázka od Jiří ČervenýDobrý den,už teď je jasné, že penzijní reforma-2.pilíř je spíše nastaven pro střední a vyšší třídu. Nedomníváte se, že by spíše měla směřovat na nižší třídu? Ano,ta dostane téměř stejný důchod jako má dnes (nízký) plat, takže si za ta léta zvykli žít z mála, ale narozdíl od střední a vyšší třídy nemají moc možností si na důchod spořit. Když zaplatí povinné poplatky, tak jim mnoho nezůstane, pak z čeho šetřit? Ale pokud člověk ze střední a vyšší třidy bude rozumný, může si na důchod slušně naspořit ze svého platu, nemám pravdu?

    Foto Patrik Nacher
    Odpověď: Pěkný den, je pravdou, že takto nastavený II. pilíř nedává moc logiku. Z hlediska financí (teď nebudu zmiňovat ty nevýhody vstupu do systému) se vstup do II. pilíře díky redukačním hranicím teoreticky vyplatí středně a vysoko příjmovým kategoriím. Ty ale z logiky věci, přepokládám, si již dávno ukládají peníze bokem, ať už kamkoliv. Naopak ty nízkopříjmové tak nečiní a systém by jim teoreticky mohl pomoci, ale zase je to pro ně finančně nevýhodné (a to nemluvím o nulové flexibilitě), což dokládají dokonce i kalkulačky MPSV.
    Patrik Nacher
  • 8. Otázka od PavelDobrý den, jaký je Váš názor na navrhovaný odklad penzijní reformy? Nebylo by skutečně lepší ji odložit, řádně dotáhnout a vysvětlit? Děkuji

    Foto Patrik Nacher
    Odpověď: Pěkný den, já bych ji neodkládal, já bych změnil. A to nejen z ekonomického a finančního hlediska, ale také z hlediska politického. Není prostě možné a to říkám jako pravicově smýšlející člověk, aby se reforma ovlivňující generace dopředu a politické rozhodnutí na několik volebních období, schvalovala většinou jednoho hlasu. To přímo vybízí k tomu, že po dalších volbách se ty parametry budou měnit a zase to odnesou lidi, kteří do toho vstoupí.
    Patrik Nacher
  • 9. Otázka od CizinecDobrý den.Na webových stránkách jsem viděl reklamu, která tvrdila že uzavřít důchodové připojištění podle starých pravidel je možné jen do listopadu. Je to jen reklamní trik na získání lidí, nebo jak to je se stávajícím připojištěním?Děkuji

    Foto Patrik Nacher
    Odpověď: Pěkný den, to je výjimečně pravda :-). Penzijní připojištění za stávajících podmínek je opravdu možné uzavřít do konce listopadu (pokud se ovšem někdy v budoucnu nezmění zákon). Těmi podmínkami myslím garanci nezáporného výsledku (tedy, že i přes to, že by trhy klesaly, klient bude za daný rok minimálně na svém) a možnost po 15 letech vybrat polovinu prostředků. Co se ale změní všem je státní příspěvek. Klient už může dostat 230 Kč, když bude ukládat aspoň 1000 Kč / měsíčně. Zároveň se zvyšuje minimální měsíční úložky, aby člověk vůběc něco dostal ze 100 Kč na 300 Kč.
    Patrik Nacher
  • 10. Otázka od romikDobry den, staci mi si precist diskuzi ve Slovenskych mediich a vim zcela urcite, ze do tohoto penzijniho paskvilu, kdy spolecnosti si uctuji nehorazne poplatky- za spravu atd, kdy tato suma kolikrat nepokryje ani uroky urcite nejdu...souhlasite?

    Foto Patrik Nacher
    Odpověď: Pěkný den, já v principu nevlezu do systému, ze kterého není možné odejít. Zvláště pak v dnešní dynamické době, kdy se vše vyvíjí a především mění na úrovni měsíců, maximálně let. Co platilo před 2 roky, je dnes pasé - například 100% bezpečnost státních dluhopisů... Opravdu nedává moc logiku se někde uvazovat na 30 let dopředu. A to vůbec nemluvím o politickém riziku možných jednostranných změn ze strany státu - to v praxi vidíme u změn podmínek stavebního spoření u již běžících smluv.
    Patrik Nacher
  • 11. Otázka od Jonas F.Ceska penzijni reforma vykazuje velkou davku amaterismu, at uz samotnym zpracovanim vladniho navrhu, az po propagaci a komunikaci s lidmi-klienty a budoucimi penzisty. Cim si to vykladate ?

    Foto Patrik Nacher
    Odpověď: Zdravím, nevím, v poslední době vidíme amaterismus ve více směrech - viz sKarta, změny výplat sociálních dávek na úřadech práce, registr vozidel atd. Mám pocit, že politici se zabývají více sami sebou a to praktické věcné řešení nechají tak nějak plynout samovolně. Tím pak vzníkají ty jalové nápady...
    Patrik Nacher
  • 12. Otázka od jaroslavco byste doporucil jakou formou sporit na duchod pro 35 leteho muze, zenateho s dvema detmi? jaka forma penzijniho zajisteni je podle vas asi nejlepsi ?Dekuji j.

    Foto Patrik Nacher
    Odpověď: Zdravím, neznám detaily vašeho rodinného rozpočtu, takže obecně. V první řadě bych využil produkty, kde jsou státní příspěvky - tedy možnost dostat část svých daní, které státu odvádíme - stavební spoření a penzijní připojištění. A pak bych nakombinoval podle potřeb rodiny spořicí účet (kde jsou peníze online, ale zároveň něco vydělávají na rozdíl od odložených peněz na běžném účtu), termínovaný vklad a pak investice podle vašeho zájmu a znalostí (člověk by měl pochopit alespoň základní principy) - nemovitosti, fondy nebo rovnou akcie (já osobně třeba držím dividendové tituly s průměrem kolem 10% ročně) či drahé kovy.
    Patrik Nacher
  • 13. Otázka od JirkaJe mi 60 let. Za posledních 40 let se průměrný výdělek zvětšil 10x, což odpovídá inflaci 1000 %.Má smysl, aby si mladý člověk spořil, pokud nebude uzákoněno, že jeho peníze budou úročeny minimálně takovým úrokem, aby se neznehodnocovaly (inflace + daň z úroku) ?

    Foto Patrik Nacher
    Odpověď: Zdravím, úpřímně řečeno, bohužel, nastavení dnešního celosvětového finančního systému vlastně upřednostňuje dlužníka před věřitelem-střadatelem. Tvorbou peněz, kde protihodnou je pouze dluh a nikoliv nějaká skutečná hodnota, zvyšujeme inflaci. No a inflace, jak všichni vědí, pomáhá dlužníkům, kteří nominálně vracejí co mají, ale reálně je ta hodnota už někde jinde. Ale nechci to vnímat defenzivně, takže také šetřím, odkládám a snažím se to mít ve vlastních rukách.
    Patrik Nacher
  • 14. Otázka od Jiří ČervenýDobrý den,s penzijní reformou mám pocit, že se vymýšlí vymyšlené, vždyť v mnoha okolních státech funguje. Nebylo by jednodušší ji od nějakého státu okopírovat a přizpůsobit na české poměry? Jedinný problém vidím v tom, že spousta lidí si pořád neuvědomuje, že se budou muset postarat sami. Vždyť i v Německu mají procentuelně nižší důchod vůdči jejich průměrnému platu než je u nás, ale lidi si tam šetří na důchod už od věku kolem 20 let, myslím, že je to především výchovou.

    Foto Patrik Nacher
    Odpověď: Pěkný den, tento přístup politiků zaznamenávám už od revoluce, kdy se snaží být originální a světoví a výsledek je pak přesně opačný. Nicméně přístup politiků je jedna věc a přístup lidí pak druhá. Nevymlouvejme se na politiky a mysleme na zadní kolečka i bez jejich zázračných reforem.
    Patrik Nacher
  • 15. Otázka od Jana SmutnaJak mi prosím odpovíte spořit v 51 letechnadůchod,aby mi ho inflace a dan nesežrala.Myslímtím i penzijní připojištění,kolik spořit tam a kolik spořit třeba jinde v jakých produktech,ale ne akcie nebo fondy tomu nerozumím.Děkuji za odpověd Jana

    Foto Patrik Nacher
    Odpověď: Pěkný den, jak jsem psal výše, těžko se takto na dálku radí, když neznám vaší situaci, vaše plány, dosavadní úspory, investice, rozhodnutí. Penzijní připojištění bych zařadil mezi užitečné produkty. Tak například můj známý, kterému je 55 let to řešil nákupem další nemovitosti, kterou pronájímá a z pronájmu splácí 15-ti letou hypotéku. Těch možností a jejich kombinací je opravdu mnoho.Jinak všem tazatelům děkuji za jejich věcné otázky a přeji hodně sil a nervů, chladnou hlavu při rozhodování o vstupu do jakéhokoliv systému. Patrik Nacher
    Patrik Nacher
Děkujeme za vaše dotazy a těšíme se na další online diskuze.



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.